Φροντίδα κοσμημάτων

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε στο εργαστήρι μας, για την κατασκευή κοσμημάτων είναι: ασήμι, αλπακάς, ορείχαλκος και χαλκός. Τα πιο πολλά μέταλλα οξειδώνονται (μαυρίζουν ή θαμπώνουν) με την πάροδο του χρόνου, είναι όμως εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Κάθε χειροποίητο κόσμημα είναι μοναδικό και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, για να διατηρηθεί περισσότερο χρονικό διάστημα στην αρχική του κατάσταση. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές φροντίδας:

Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα κοσμήματά μας, καθώς ο ιδρώτας αυξάνει την πιθανότητα αλλοίωσης στην επιφάνεια του μετάλλου.

Φροντίζουμε να εφαρμόσουμε πρώτα τα προϊόντα καλλωπισμού που χρησιμοποιούμε (καλλυντικά, αρώματα, λακ, κρέμες σώματος κτλ) και κατόπιν να φορέσουμε τα κοσμήματά μας.

Περιορίζουμε την επαφή των κοσμημάτων με σκληρές επιφάνειες και άλλα μέταλλα, για να αποφύγουμε τις γρατζουνιές και τις αλλαγές σε χρωματισμούς.

Φυλάσσουμε τα κοσμήματά μας σε χωριστά κουτιά, συσκευασίες ή θήκες που τα συνοδεύουν.

Αποφεύγουμε να φυλάσσουμε τα κοσμήματά μας σε μέρη που υπάρχει υγρασία, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα οξείδωσης.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Ο καθαρισμός των μετάλλων αλπακά, ορείχαλκου και χαλκού γίνεται με ειδικές κρέμες (καθαριστικά) του εμπορίου, που μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε διάφορα καταστήματα.

Τα μέταλλα αυτά μπορούν να καθαριστούν όμως και με απλούς πατροπαράδοτους τρόπους όπως:

1. Υγρό πιάτων ή σαπούνι : φροντίστε μετά από κάθε χρήση να πλύνετε με χλιαρό νερό και λίγο υγρό πιάτων ή σαπούνι το κόσμημά σας. Αφού το σκουπίσετε προσεκτικά, το αποθηκεύετε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κοσμήματα. Έτσι απομακρύνετε τους διαβρωτικούς παράγοντες που προσκολλώνται σε αυτά.

2. Μαγειρική σόδα : ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα μαλακό, βρεγμένο πανί και τρίψτε με αυτό το κόσμημα, για 2-3 λεπτά. Ξεβγάλετε καλά με νερό και σκουπίστε το προσεκτικά.

3. Κέτσαπ : το οξύ της ντομάτας που περιέχει το κέτσαπ γυαλίζει τον αλπακά, τον ορείχαλκο και τον χαλκό πολύ καλά. Εφαρμόστε το σε ένα μαλακό πανί, τρίψτε με αυτό το κόσμημα, ξεβγάλετε το πολύ καλά με νερό και σκουπίστε το προσεκτικά.

4. Οδοντόπαστα : η οδοντόπαστα είναι ένας ακόμη τρόπος. Καθαρίστε το κόσμημά μας με μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας σε ένα μαλακό πανί, τρίψτε με αυτό το κόσμημα, ξεβγάλετε το πολύ καλά με νερό και σκουπίστε το προσεκτικά.

Ευχόμαστε οι συμβουλές μας, να σας φανούν χρήσιμες και να φροντίσετε τα χειροποίητα κοσμήματα σας όπως τους αρμόζει.